Duurzaamheid
Vanaf 2000 is dit uitermate belangrijke onderwerp een centrale rol in mijn werkend leven gaan leiden. Na mijn studie Bedrijfswetenschappen kon ik kiezen: promoveren of gaan werken. Ik was bij Campina afgestudeerd met het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en mocht de directie en het MT op dit gebied van advies voorzien.
Duurzaam of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kan gezien worden als ondernemen, waarin waarde toegevoegd wordt op economisch vlak (winst voor de onderneming en de economie), ecologisch vlak (de natuur en het milieu) én sociaal vlak (belangen van de mens en de maatschappij). Daarbij wordt de beleidsvorming en de dagelijkse gang van zaken afgestemd op de belangen en verwachtingen van directe en indirecte belanghebbenden (stakeholders) van de organisatie.
Na mijn scriptie was ik wel klaar met onderzoeken en ik wilde het veld in. Voordat ik het bedrijfsleven in zou gaan, wilde ik ontwikkelingswerk doen. Ik deed dit in Ghana. Daar mocht ik een lokale NGO helpen bij opbouwen van hun eco-toeristische locatie. Ik woonde op een berg zonder stromend water en elektriciteit. Het was een magische tijd, waarin alles vanzelf leek te gaan. Ik leerde te leven in het ritme van de natuur: opstaan met zonsopgang en naar bed met zonsondergang. Daar ontdekte ik dat we in de Westerse wereld dit ritme niet meer kennen en dat we daardoor als het ware vervreemden: we staan niet meer in contact met de natuur met alle gevolgen van dien. Voordat ik terug ging naar Nederland kreeg ik de titel ceremonieel stamhoofd. Ik wist niet wat me overkwam, maar ik begreep hieruit dat de lokale bevolking me opgenomen had in hun gemeenschap en ik geëerd werd voor mijn werkzaamheden.
Duurzaamheid en MVO zijn onderwerpen, die ik al jarenlang eigen maak en onderzoek. Bij 'Over mij' en bij 'Projecten' kun je lezen wat ik allemaal op dit gebied gedaan heb om deze onderwerpen te integreren in mijn dagelijkse bestaan. Wat ik merk is dat Duurzaamheid en MVO veelal nog te veel vanuit het hoofd en nog te weinig vanuit het hart en bezieling wordt gedaan. Daarin kan ik het publiek enthousiasmeren en inspireren; ze raken in het hart! Dan pas krijg je echte verandering en echte duurzaamheid. Nog te veel organisaties zien MVO als een invuloefening of een marketingtool. Ze laten zich leiden door een handjevol 'stakeholders' die bepaalde issues ter discussie stellen, ze voegen een 'groene component' toe aan hun producten- of dienstenportfolio en er komt een stukje op de website of een Maatschappelijk Jaarverslag. In dit laatste wil de organisatie vaak laten zien hoe goed ze al op weg zijn of wat er al gedaan wordt. Maar wat ik bijna altijd mis is 'bezieling': Waar staat onze organisatie voor? Waarom doen we wat we doen? Wat is het nut van ons bestaan als organisatie? Wat hebben we vanuit de kracht en de talenten in onze organisatie te bieden aan de maatschappij? Dat vraagt om bezinning, om samen stil te staan bij het gemeenschappelijk nut, om inspiratie.
Ik heb mijn ervaringen, bevindingen, diepgaande inzichten, praktische toepassingen en oplossingen verwoord in een TED Talk, genaamd 'Op naar een wereld in balans'. Dit is een 18 minuten durende presentatie, zoals die door experts over de hele wereld vanuit dit format en platform gegeven wordt. De presentatie laat 20% doom (ellende als gevolg van de disbalans in de wereld) zien, maar biedt bovenal 80% gloom (hoopvolle oplossingen) voor het herstellen van balans in de wereld en wat je zelf en je als organisatie concreet kunt/ kan doen!
De presentatie kan uitgebreid worden met concrete toepassingen, de eerste stappen die je als organisatie of onderneming kunt zetten en/of een verdieping van het bestaande MVO beleid. Dit doe ik in combinatie met veel interactie met het publiek en een hoog entertainment gehalte!